Psihologia copilului

Experiment "Transformarile apei" - Gradinita Autorizata Bacau

Cum pregatim copilul si  parintii pentru gradinita ?

Mai devreme sau mai tarziu, majoritatea parintilor vor trebui sa gaseasca o gradinita unde sa isi inscrie copilul. Gasirea unei gradinite nu este un lucru usor deoarece parintii realizeaza ca cea mai mare parte a zilei va fi petrecuta de copilul lor in acel mediu si in compania unor persoane care vor avea un impact direct asupra dezvoltarii sale.

In momentul in care ati hotarat la ce gradinita va merge copilul dumneavoastra, trebuie sa va pregatiti si sa va inarmati cu multa intelegere si rabdare. Explicati-i copilului cu ceva timp inainte ca va merge la gradinita, ca acolo va intalni copii cu care sa se joace si doamne dragute care vor avea grija de el. Il puteti duce sa viziteze gradinita impreuna cu dumneavoastra. Asigurati-l ca veti veni dupa el atunci cand veti termina serviciul. Ii puteti fixa un reper orar, de exemplu sa ii spuneti ca il veti lua acasa dupa somnul de pranz. Astfel el va constientiza  cat timp mai este pana va intoarceti. Il puteti lasa sa ia cu el la gradinita o jucarie mica, o batistuta sau altceva ce ii aminteste de casa.

Prima zi la gradinita va fi foarte grea atat pentru parinti cat si pentru copil. Parintii trebuie sa fie constienti ca angoasa separarii este foarte reala, asa ca trebuie sa isi asigure mereu copilul de dragostea lor si de faptul ca se vor intoarce dupa el.

E posibil ca in primele zile copilul sa planga foarte mult in momentul in care parintii vor trebui sa plece si el va fi nevoit sa ramana la gradinita. Nu ii spuneti “Pa” de multe ori atunci cand vreti sa plecati. Nu ii tineti discursuri lungi si nu va luati “la revedere” repetat pentru ca atunci copilul se va ingrijora. Spuneti-i “Pa” o data, imbratisati-l si plecati.

Nu va furisati pentru ca va fi nelinistit simtind ca il puteti parasi oricand fara ca el sa isi dea seama. Discutati cu el, spuneti-i ca plecati la servici, ca va veti intoarce si asa nu se va teme ca va ramane acolo pentru totdeauna.

Trebuie sa le dam timp copiilor sa se adapteze cu mediul nou, cu colegii si cu doamnele educatoare.

E important sa avem rabdare pana se vor obisnui si sa nu ii pedepsim sau sa ii certam pentru teama pe care o manifesta. Este o reactie normala care va fi depasita in timp pe masura ce copilul vede ca poate avea incredere in personalul gradinitei, ca nu ii se intampla nimic rau si ca dumneavoastra va intoarceti la el. Nu cedati plansetelor copilului, nu negociati cu el intarziind momentul despartirii. Copilul va face orice in incercarea de a va impiedica sa plecati. Daca cedati, va continua sa planga in fiecare zi determinandu-va sa stati mai mult cu el sau sa renuntati la ideea de a-l duce la gradinita, ceea ce nu e in avantajul lui pe termen lung.

Pentru a-i arata ca si dumneavoastra ati fost la gradinita, ii puteti arata fotografii din acea perioada sau ii puteti da exemple de alti copii care merg la gradinita (frati, verisori).

Spuneti-i mereu ca sunteti mandrii de el pentru ca merge la gradinita si pentru ca isi face prietenii noi.

Daca inconjurati copilul cu multa rabdare, intelegere (pentru ca angoasa e normala in astfel de momente si nu e vorba despre mofturi) si il asigurari ca il iubiti si ca veti fi mereu alaturi de el, acomodarea la gradinita va fi mult mai usoara.

Psiholog – Psihoterapeut Sorina Chicus