De ce nu asculta copilul?

Multi dintre noi parintii, ajunsi deseori la capatul puterilor si la limita rabdarii, ne punem intrebarea de ce nu ne asculta copilul. Am gresit cu ceva? O avea copilul meu vreo problema?
Adesea gasim cauzele in tot felul de aspecte, mai mult sau mai putin relevante, fara insa a reusi sa schimbam ceva in mod semnificativ. Incercam tot felul de solutii, intrebam prietenii, profesorii, pedepsim, rasplatim si totusi, fara schimbare.

Pentru a reusi sa facem o diferenta in comportamentul copilului nostru este foarte important sa vedem si sa intelegem cauzele precum si factorii care mentin aceasta neascultare. Actionand asupra acestora, putem spera incet si sigur, cu multa perseverenta, ca modul de comportare al copilului nostru se va schimba din ce in ce mai mult.

Un prim lucru important este ca nu exista o cauza anume singulara ci, de obicei, regasim un manunchi de aspecte care duc la aceasta noncomplianta. Astfel, principalele cauze ale neascultarii pot fi grupate dupa cum urmeaza:

Cauze ce tin de relatia parinte-copil
-inconsecventa: nu facem lucrurile la fel, reactionam diferit la aceeasi situatie (inconsecventa si lipsa regulilor sunt percepute de copil ca fiind un mediu ostil pentru el)
-facem greseli in incercarea de a determina copilul sa asculte, si anume:
•Fie suntem prea duri / critici
•Fie cicalim copilul
•Fie dam o recompensa ca urmare a unui comportament negativ (facem pe plac copilului numai sa taca sau sa ne lase in pace)
-taxam greselile dar nu dam atentie la ce face bun si la momentele cand este ascultator (aici copilul invata ca pentru a primi atentia adultului trebuie sa faca numai lucruri rele)
-nu suntem atenti la ce fac copiii, nu stim de ei, ii lasam in pace ca sa nu ne certam cu ei

Cauze ce tin de caracteristicile copilului
Unii copii, prin firea lor, sunt mai predispusi sa fie neascultatori:
-copii suparaciosi, usor de iritat
-copii foarte activi (eventual ADHD)
-copii neatenti si impulsivi
-structura temperamentala, firea lor

Cauze ce tin de caracteristicile parintilor
-imaturitate
-lipsa de responsabilitate
-deprimare
-ostilitate / agresivitate
-pesimism
-criticism exagerat
-protejam prea mult copilul
-consum de droguri sau alcoolism

Cauze ce tin de evenimentele din familie
-mame singure
-certuri intre parinti, divort
-probleme financiare si de sanatate (boala, saracie, somaj)
-parinti prea dedicati serviciului

Toate aceste 4 grupe de factori cauzali lucreaza impreuna. Copilul e neascultator nu doar ca e el asa sau ca noi ca parinti am facut greseli in educatie. De obicei regasim cate ceva din fiecare.
Ce putem face noi? Ce putem schimba? La ce sa fim atenti pentru a imbunatati relatia cu copiii nostri? Iata cateva aspecte importante:
-sa avem reguli clare atat pentru noi ca parinti cat si pentru copil, reguli de care sa ne tinem cu consecventa
-sa stim ce se intampla cu copilul (la scoala, in timpul liber, in sufletul lui, in viata prietenilor lui)
-sa fim consecventi cu consecintele (recompensa si pedeapsa) si sa ne tinem de cuvant
-sa avem grija cum rezolvam problemele si situatiile de criza.

Pericolul este sa consideram ca puiul nostru este teribil de dificil si neascultator, eventual comparandu-l cu copii “mai cuminti” si astfel sa ne resemnam crezand ca nimic nu se mai poate schimba.
Curaj! Schimbarea vine in timp si cu efort, fiind necesara in ambele directii: si parintele si copilul. Cu ajutorul si ghidarea adecvate, schimbarea poate avea loc!

 

Comments are closed.