Astenia de primăvara la copii

Astenia de primavara este o stare – nu o boala – la fel de comuna printre copii la fel ca printre adulti. Primavara este anotimpul schimbarilor! Pe de-o parte natura revine la viata, iar pe de alta, organismul nostru are tendinta sa se “ofileasca” fata acestor schimbari de temperatura, lumina si presiune atmosferica.

Afla cum ajuti copilul sa faca fata acestor stari pentru a nu cadea in cea mai nefericita capcana: depresia!
Ce este de fapt astenia?
Astenia reprezinta o stare caracterizata printr-un dezechilibru hormonal aparut in urma unor schimbari din atmosfera care conduc la dereglarea ritmului biologic normal:
cresterea numarului de ore de lumina (ziua);incalzire;presiune atmosferica.
Toate aceste schimbari ale naturii trimit semnale hipotalamusului, iar acesta activeaza secretia de hormoni si neurotransmitori (implicati in starea de spirit a unei persoane). Cand nivelul acestora este in dezechilibru, apare starea de tristete si apatie la copii.
Care sunt simptomele asteniei de primavara?
Simptomele care apar la copii sunt la fel ca cele care se manifesta la adulti:
apatie;
oboseala;
somnolenta;
iritabilitate, anxietate;
plans fara un motiv plauzibil, din senin;
inapetenta;
durere de cap;
slabiciune musculara;
concentratie si atentie scazute;
tristete etc.

Este important sa dai atentia cuvenita acestor stari la copilul tau, pentru ca daca ele persista si se manifesta intens, simpla astenie – cauzata de modificarile climatice – se poate transforma in depresie, care nu mai este o simpla stare sau simptom, ci o boala cu implicatii grave in sanatatea si dezvoltarea copilului.
Remedii contra asteniei de primavara la copii
Exista mai multe aspecte pe care le poti lua in considerare pentru a combate astenia de primavara. Un stil de viata organizat si echilibrat, plus un mic ajutor din partea splimentelor alimentare pe baza de vitamine si minerale reprezinta cel mai bun remediu contra acestei stari la copii.
Vitamine si minerale esentiale in combaterea astenie
Cei mai importanti nutrienti in combatera starii de oboseala si tristete sunt cei care ofera energie si tonus fizic si psihic bun:
complexul de vitamine B (oua, cereale integrale, peste, lapte);
vitamina C (citrice, legume verzi, mere etc.);
magneziu;
cupru (crustacee, ficat, ciuperci);
fosfor (broccoli, vita, pui, furcte uscate);
zinc;
fier (mazare, cartof, spanac).

Toate aceste elemente nutritive pot fi luate sub forma de suplimente alimentare (la indicatia medicului care in prealabil consulta copilul) sau din alimente:
fructe (mere, citrice, macese);
legume (patrunjel, legume verzi, dovleceii)
cereale (ovaz, seminte germinate);
lichide.

Odihna
Somnul suficient, relaxarea si odihna reprezinta cei mai buni aliati ai unui organism puternic si sanatos, dispus sa faca fata tumultoaselor efecte ale venirii primaverii. Asadar, creeaza un program stabil de somn pentru copil (atat pentru zi, cat si pentru noapte), asigura-te ca are momente de relaxare in rutina lui zilnica si ca nu este suprasolicitat.

Sportul
Activitatea fizica este una dintre cele mai bune combatante ale asteniei de primavara. Sportul sau miscarea fizica pun pe fuga orice stare letargica si dau energie si tonus fizic si psihic bun copilului.

 

Comments are closed.